14. Livet i havet
Bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling
Livet i havet er viktig for mennesker og natur. Globalt er alle havområder utsatt for et økende press. Bærekraftig havforvaltning handler om å ta vare på økosystemene og tjenestene vi får fra dem, gjennom å sørge for god miljøtilstand og mindre forurensning og forsøpling. Alle havets ressurser må utnyttes på en langsiktig og holdbar måte.
Norge er avhengig av å kunne høste og produsere sjømat fra et rent og rikt hav. Forvaltningsplanene for havområdene viser at miljøtilstanden i de produktive og ressursrike norske havområdene i mange henseende er god, men påvirkes i økende grad av klimaendringer både i Nordsjøen og i Barentshavet. Temperaturøkning og forsuring er de største truslene for økosystemene i norske havområder.
Noen utfordringer er:
- Utfordringene i havet kjenner ingen landegrenser. Hvordan skal vi utnytte norsk kompetanse til å forbedre havmiljøene, samtidig som vi stimulerer til økt verdiskaping?
- Det investeres mye i forskning, kartlegging og overvåking. Dette anvendes i etablering av flere marine verneområder og bærekraftig utnyttelse av havet. Mange private aktører, enkeltpersoner og ideelle organisasjoner gjør en stor innsats for å ta vare på havet. Hvordan kan innsatsen forsterkes etter hvert som vi får bedre kunnskap?
- Klimaendringene gir nye utfordringer, og vi må se konsekvensene av klimaendringene i sammenheng med andre påvirkningsfaktorer. Samtidig er bevaring og utnyttelse av havet til mat, transport og fornybar energi en del av løsningen. Hvordan kan vi best utnytte dette potensialet?