10. Mindre ulikhet
Redusere ulikhet i og mellom land
Økonomisk vekst har bidratt til at flere land har blitt rikere og at antall fattige er redusert. Forskjellene mellom innbyggerne er mindre i rike land enn i fattige.
Sammenliknet med de fleste andre land er inntektene i Norge likt fordelt. Likevel har ulikheten økt de siste 30 årene. Høy sysselsetting bidrar til mindre ulikhet. Skattesystemet, lønnsfastsettelsen og offentlige ytelser og tjenester bidrar til en jevnere fordeling. Overføringer for å kompenserer for tap av inntekt ved arbeidsledighet, sykdom og uførhet bidrar også til å redusere ulikhet i inntekt. For å holde inntektsforskjellene nede er det viktig å unngå at unge faller ut av skole og arbeidsmarked og at innvandrere raskt innlemmes i arbeidsmarkedet.
Likevel er det også utfordringer:
- Hvordan bekjempe rasisme, religiøs diskriminering, antisemittisme, sosial kontroll og fordommer basert på kjønn, seksuell identitet og etnisitet?
- Arbeid er den viktigste veien til inntekt. I Norge er det relativt mange som står utenfor arbeidslivet som følge av sykdom eller nedsatt arbeidsevne. Hvordan kan vi styrke inkludering og integrering i arbeidsmarkedet, slik at vi får økt sysselsetting blant utsatte grupper?
- Mange virksomheter setter ulikhet og mangfold på agendaen som en del av deres samfunnsansvar, og de inkluderer folk som står utenfor. Hvordan kan næringslivet og offentlig sektor gjøre mer?