11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige
Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i byer, og andelen ventes øke til 60 prosent i 2030. Byene står for 70 prosent av alle klimagassutslipp. Samtidig skaper urbanisering muligheter for at mennesker kan leve gode liv og utvikle seg økonomisk og sosialt.
I Norge er det få bostedsløse, relativt lav kriminalitet og i hovedsak trygge byområder. De fleste kommuner og fylkeskommuner arbeider aktivt med bærekraftmålene i sin samfunnsplanlegging.
Likevel er det også utfordringer:
- Norge har høy boligkvalitet og ingen slum, men i noen byområder bor det mange med dårlige levekår. Hvordan forhindrer vi sosiale forskjeller mellom bydeler og opphoping av utfordringer i visse områder?
- Mange byområder har høye boligpriser, mens mens mange distriktskommuner har lite fungerende boligmarked. Hvordan bidra til at boligmarkedet fungerer godt i hele landet?
- Hvordan kan kollektivtransporten bli mer tilgjengelig i områder med spredt bebyggelse og for grupper av eldre og funksjonshemmede?
- Hvordan kan vi bedre fremkommelighet og redusere forsinkelser i veinettet og kollektivsystemet i de største byområdene og samtidig redusere luftforurensning og støy?
- Bygg- og anleggsvirksomheten står for 24 prosent av avfallsproduksjonen, indirekte for en stor andel av klimagassutslippene, og byggene for 40 prosent av innenlands energiforbruk. Hvordan få til økt sirkularitet og reduserte miljøkonsekvenser?
- Hvordan kan vi sikre tilgjengelige, trygge og inkluderende grøntområder og offentlige rom, samtidig som byene vokser gjennom fortetting?
- Det bygde miljøet endrer seg i takt med utviklingen. Hvordan sikrer vi vår felles kulturarv og gode visuelle kvaliteter i omgivelsene i møte med nye behov?